Jeden až dva sladené nápoje denne výrazne zvyšujú riziko kardiovaskulárnych ochorení

Autor: mdiet .sk | 24.2.2016 o 6:23 | Karma článku: 4,79 | Prečítané:  501x

Malinovky, nápoje pre športovcov, ovocné nápoje, energetické nápoje a nápoje z kávy sú len niektoré z nápojov sladené cukrom na ktoré sa zameriavala nová štúdia o fruktóze, ktorá bola uverejnená v časopise ....

...Journal of American College of Cardiology. Výskumníci verejného zdravia z Harvardu skúmali, ako sladidlá, ako napríklad vysoko-fruktózový kukuričný sirup vplývajú  na ľudské telo a zistili, že len jeden alebo dva sladené nápoje denne by mohli viesť k nadmernému priberaniu na váhe a vyššiemu riziku diabetu a srdcových ochorení.

"Naše zistenia zdôrazňujú naliehavú potrebu stratégie v oblasti verejného zdravia, ktorá by znížila spotrebu týchto nápojov," povedal v tlačovej správe vedúci autor štúdie Dr. Frank Hu, profesor výživy a epidemiológie na Harvard School of Public Health. "Pravidelná konzumácia cukrom sladených nápojov môže viesť k priberaniu na váhe, pretože tekuté kalórie neprinášajú pocit sýtosti, a tak ľudia nemajú pocit alebo potrebu obmedziť svoj príjem kalórií v podobe následne konzumovaných  jedál."

Dr. Frank Hu a jeho kolegovia taktiež zhromaždili údaje z predošlých štúdií a zistili, že iba jeden alebo dva sladené nápoje za deň ako sú sóda, ovocné šťavy alebo podobne, by mohli zvýšiť riziko vzniku diabetu 2. typu o 26 percent. Bolo tiež zistené že jeden alebo dva sladené drinky zvyšujú riziko výskytu srdcového infarktu alebo úmrtia na srdcové choroby o 35 percent, a zároveň zvyšujú riziko mŕtvice o 16 percent.

Ľudia zriedka konzumujú fruktózu samu o sebe. Namiesto toho sa fruktóza dostáva do jedálnička ľudí  z cukrov obsahujúcich fruktózu ako je napríklad sacharóza poprípade vo forme kukuričného sirupu ktorý sa bežne nachádza v cukrom sladených nápojoch. Fruktóza sa prirodzene vyskytuje v mnohých druhoch ovocia a zeleniny a zvyčajne, ak sa konzumuje v takejto forme, náš príjem cukrov dosahuje iba zdravé množstvá a teda nenastáva zvýšenia rizika už spomínaných ochorení. Avšak fruktóza spracovaná výrobcami, ktorá sa často pridávaná do širokej škály často konzumovaných produktov, ako sú sódovky a dokonca aj chleba je riziková. Hromadiace sa dôkazy poukazujú na to že jeden alebo viac sladených nápojov denne má priame prepojenie na nezdravé priberanie a následne na vznik obezity.

Dr. Frank Hu vysvetlil, že časť problému je v tom, ako sa fruktóza metabolizuje v tele. Fruktóza sa rýchlo metabolizuje v pečeni, ale v prípade, že je v tele viac cukru ako dokáže pečeň spracovať, premieňa sa cukor na tuk. Niektoré z týchto tukov sú následne poslané do krvného riečiska, čo je dôvod, prečo sa ľudom vytvárajú v tele vysoké hladiny triglyceridov. Vysoké hladiny tukov v krvi môže následne zvýšiť riziko srdcovocievnych ochorení.

Dr. Frank Hu je presvedčený, že ak by bolo možné zlepšiť informácie na výživových štítkoch pre jednotlivé výrobky a jasne definovať množstvo pridaného cukru, ktorý výrobok obsahuje  a koľko by mal človek maximálne  konzumovať cukru každý deň, potom by boli spotrebitelia viac vzdelaný  ohľadom toho čo pijú. V konečnom dôsledku by mohli znížiť množstvá, sladených nápojov, ktoré vypijú.

"Hoci je nepravdepodobné  že by zníženie spotreby cukrom sladených nápojov alebo pridaného cukru sami o sebe viedli k vyriešeniu epidémie obezity úplne," povedal Dr. Hu, "obmedziť ich príjem je jedna jednoduchá zmena, ktorá môže mať merateľný vplyv na kontrolu hmotnosti a prevenciu srdcovo-metabolických chorôb ".

 

Zdroj: 

http://www.medicaldaily.com/1-2-sugary-drinks-day-increase-risk-cardiovascular-disease-new-nutrition-labels-may-354880

Autor:

MUDr. Richard Kozár MPH. 
MWM s.r.o., M.R.Štefánika 53, 960 01 Zvolen,
mail: info@mdiet.sk
 

Centrum Bratislava:

tel. č.: 0944 022 442

mail: info-ba@mdiet.sk
web: www.mdiet.sk

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Slovenskí žiaci sa prepadli ešte hlbšie

Výsledky slovenských školákov v testovaní PISA dlhodobo klesajú.

KOMENTÁRE

Hlúpneme. Kto a kedy to zastaví?

Výprask by si zaslúžili tí, ktorí zodpovedajú za nízku úroveň školstva.


Už ste čítali?