Sladké, chutné a zdravé: Nový základ pre džús?

Autor: mdiet .sk | 18.4.2016 o 7:38 | Karma článku: 3,21 | Prečítané:  448x

Podľa najnovšej štúdie, koktail skladajúci sa z limetky, stévie a beta-glukánov môže napomôcť výrobe chutného ovocného nápoja, ktorý má nízky obsah cukru a zároveň vysoký obsah vlákniny. 

Pridaním spomínaného sa zvyšuje nutričná hodnota nápoja a taktiež sa podporuje zmyslový zážitok z neho. Máte chuť na sladké, ale je potrebné, aby ste boli ostražitý pokiaľ ide o vašu váhu a hladinu cukru vo vašej krvi? Potom nový koktail zložený z limetky, stévie a beta-glukózy môže byť odpoveďou na vaše modlitby. V štúdii na univerzite Aarhus bol skúmaný vplyv na zmyslové zážitky z nápojov po pridávaní už spomenutých troch ingrediencií. Táto trojica zložiek umožňuje tvorbu chutného ovocného nápoja, ktorý má nízky obsah cukru ako aj vysoký obsah vlákniny.

Mnoho ľudí rado pije ovocné nápoje, čo je aj dobrá no zároveň aj zlá vec. Ovocná šťava obsahuje celý rad prospešných vitamínov, ale často má vysoký obsah cukru a nízky obsah vlákniny. Úlohou testu bolo zvýšiť nutričnú hodnotu štiav bez pokazenia chuti. Tím vedcov, ktorý zahŕňal aj výskumníkov z Aarhus University vymyslel riešenie problému a to tak že skombinoval  sladkosť aj zdravosť a to pridaním stévie kvôli sladkosti a beta-glukánov  kôli vláknine a s prímesou limetky chuť ešte vylepšil.

Super sladkosť a vláknina  ako dokonalé spojenie pre zdravie

Vysoký príjem cukru je jedným z faktorov, ktoré prispievajú k obezite a civilizačným chorobám, ale vzdania sa cukru môže byť veľmi ťažké. Aby sme uspokojili našu túžbu na niečo sladké a zároveň obmedzili príjem cukru, ideálnou voľbou môže byť použitie prírodného sladidla s názvom Stévia. Stévia je jediné prírodné sladidlo schválené v Európskej únii. Z hľadiska zdravia a technologického hľadiska, účinky používania stévie boli doteraz len čisto pozitívne, vysvetľuje doktorka Line Holler Mielby z oddelenia Food Science na Aarhuskej univerzite.

Bohužiaľ pre stéviu je charakteristický jej účinok na chuť a to taký, že šťava obsahujúca stéviu má tendenciu zanechať v ústach mierne horkú pachuť. Skoršie výsledky výskumu ukázali, že vláknina v potrave má rad zdravie podporujúcich účinkov. Vláknité produkty,  ktoré majú pozitívny vplyv na zdravie obsahujú  beta-glukány, ktoré sa prirodzene vyskytujú v napríklad v ovse. Avšak, beta-glukány majú tiež nepriaznivý dopad na chuť v tom, že dávajú potravinovému produktu mierne kovový a zatuchnutý zápach ako aj chuť.

Zmyslový zážitok je dôležitý

Potraviny by nemali byť  pre spotrebiteľov iba zdravé, ale aby si ich kupovali, mali by tiež spotrebiteľovi poskytnúť dobrý zmyslový zážitok. Potraviny by mali mať uspokojujúce senzorické vlastnosti, pretože tieto vlastnosti určujú, či spotrebiteľ bude kupovať výrobok opakovane. Výrobok by mal jednoducho zanechať dobrý všestranný dojem, vysvetľuje ďalej Linka Holler Mielbyová.

Pridanie zdravej vlákniny a nízkokalorického sladidla do potravín nebude fungovať, pokiaľ sa prejavia negatívnym dopadom na chuť. Riešením ako sa ukázalo bola voľba limetky. V štúdii vedci použili jablkovo-čerešnový džús a k nemu pridávali v rôznych množstvách limetku, beta-glukány a stéviu. Cieľom bolo analyzovať zmeny zmyslových zážitkov pre daný nápoj.

Výsledky ukázali že pridaním limetky do jablkovo-čerešňového nápoja sa vyvážili negatívne chuťové dopady pridávania beta-glukánov a stévie. Pridanie limetky nielenže potlačilo horkú pachuť stévie ale taktiež potlačilo metalický a mierne zatuchnutý zápach a chuť beta-glukánov.

Linka Holler Mielbyová dodáva: „S rastúcou popularitou takzvaných funkčných potravín, by bolo dobré skúmať účinky stévie a beta-glukánov v ostatných potravinárskych výrobkoch, ako sú napríklad raňajkové cereálie, ktoré majú často vysoký obsah cukru a nízky obsah vlákniny. V súvislosti s pridaním beta-glukánov do potravín by bolo tiež dobré skúmať ďalšie stravovacie zážitkové ukazateľe, ako napríklad pocity sýtosti a podobne.“ 

 

Autor:

MUDr. Richard Kozár MPH. 
MWM s.r.o., M.R.Štefánika 53, 960 01 Zvolen,
mail: info@mdiet.sk
 

Centrum Bratislava:

tel. č.: 0944 022 442

mail: info-ba@mdiet.sk
web: www.mdiet.sk

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Slovenskí žiaci sa prepadli ešte hlbšie

Výsledky slovenských školákov v testovaní PISA dlhodobo klesajú.

KOMENTÁRE

Hlúpneme. Kto a kedy to zastaví?

Výprask by si zaslúžili tí, ktorí zodpovedajú za nízku úroveň školstva.


Už ste čítali?