Každodenná konzumácia tmavej čokolády môže napomôcť zvýšiť športový výkon

Autor: mdiet .sk | 18.5.2016 o 6:06 | Karma článku: 3,33 | Prečítané:  660x

Horká čokoláda už bola ocenená pre jej pozitívne účinky na kardiovaskulárne zdravie - a teraz nová štúdia, ktorá prebehla v Kingstonskej univerzite zistila, že táto pochutina by mohla dokonca napomôcť športovcom v ich tréningu.

Tím vedený postgraduálnym výskumným študentom Rishikesh Kankesh Patelom zistil, že tmavá čokoláda poskytuje podobné výhody ako šťava z červenej repy, teraz pravidelne konzumovaná elitnými atlétmi po tom, čo  štúdie ukázali, že jej zaradenie do jedálnička môže zlepšovať ich výkon.

"Červená repná šťava je bohatá na dusičnany, ktoré sú v tele premenené na oxid dusnatý. Šťava teda rozširuje cievy a znižuje spotrebu kyslíka - umožňuje športovcom podávať lepší výkon po dlhšiu dobu," vysvetlil pán Patel.

Tím z britskej univerzity chcel zistiť, či by tmavá čokoláda  mohla poskytnúť podobnú podporu, pretože obsahuje látku zvanú epicatechin - čo je typ flavanolu ktorý sa nachádza v kakaových bôboch, ktoré tiež zvyšujú produkciu oxidu dusnatého v tele. Na otestovanie teórie, Patel vykonal štúdiu so skupinou deviatich amatérskych cyklistov. Práca dvadsaťtri ročného vedca bola pod neustálym dohľadom doktora Owena Spendiffa, odborníka na športové vedy a docenta Jamesa Brounerna odborníka na športové analýzy. Po podstúpení počiatočných fitness testov pre stanovenie základnej porovnávacej línie, boli potom účastníci rozdelení do dvoch skupín. Prvá skupina bola požiadaná, aby nahradila jedno zo svojich bežných denných občerstvení štyridsiatimi gramami tmavej čokolády bohatej na flavanoly po dobu  štrnástich dní, zatiaľ čo ostatní účastníci nahrádzali jedno občerstvenie štyridsiatimi gramami bielej čokolády.

Účinok dennej spotreby čokolády na atlétov bol potom meraný v sérii záťažových testov na bicykli v športovom a výkonnostnom laboratóriu v areáli Penrhynskej univerzity.  Srdcové frekvencie cyklistov ako aj hladiny spotreby kyslíka boli merané ako pri miernej záťaži, tak aj v časovkách. Po sedemdňovom intervale si tieto skupiny zamenili druhy čokolády a po dvojtýždňovej skúšobnej dobe sa záťažové testy znova opakovali. Štúdia, ktorá bola teraz publikovaná v časopise Journal of International Society of Sports Nutrition, ukázala, že po zjedení tmavej čokolády jazdci spotrebovali menej kyslíka pri jazde na bicykli miernym tempom, ale taktiež dosahovali väčšie konečné vzdialenosti v náročných dvojminútových časovkách.

Pán Patel povedal, že výsledky otvorili dvere pre ďalší výskum, ktorý by mohol nakoniec viesť k tomu, že by sa horká čokoláda stala základnou súčasťou stravy vytrvalostných športovcov. Je známe, že ako tmavá čokoláda tak aj  červená repná šťava zvyšujú hladinu oxidu dusnatého v organizme, čo  ako sa domnievame je hlavný mechanizmus ktorý stojí za týmito výsledkami," uviedol Patel.

"Zistili sme, že ľudia by mohli cvičiť efektívnejšie a po dlhšiu dobu po konzumácii tmavej čokolády, čo je niečo o čom sme doteraz nevedeli."

Pán Patel uskutočnil štúdiu ako súčasť jeho práce pre získanie vysokoškolského diplomu v oblasti športovej vedy na Kingston University a teraz vykonáva ďalší výskum horkej čokolády ako súčasť jeho dizertačnej práce. Dúfa, že objaví optimálnu úroveň flavanolinov v tmavej čokoláde za účelom zvýšenia športových výkonov.

"Chceme zistiť, či zvýšenie výkonu má iba krátkodobý efekt - čo znamená, že zjete čokoládu a počas zhruba jedného dňa vám stúpne výkonnosť - alebo či iba dlhodobejšia konzumácia má za následok skvalitnenie výkonu, čo je to, čo počiatočný výskum preukazuje." 

"Skúmame taktiež optimálnu úroveň flavanolov. V súčasnej dobe nie je veľa konzistencie pokiaľ ide o hladiny flavanolov v komerčne dostupných čokoládach. Potom, čo by sme našli optimálnu dávku čokolády a dopad daného dávkovania na trvanie požadovaného efektu, mohli by sme porovnávať účinky čiernej čokolády s tými z červenej repnej šťavy a tiež testovať vplyv ich kombinovania po zaradení do jedálnička daného atléta , pretože síce obe produkujú nárast oxidu dusnatého v tele, ale obe mierne odlišným spôsobom.povedal pán Patel. 

Doktor Owen Spendiff, ktorý vykonával štúdie zamerané na šťavu z červenej repy a ich dopad na  športový výkon povedal, že výskum pána Patela je výborným príkladom špičkového výskumu, ktorý sa vykonáva v rámci športových výskumných centier v Kingston University.

"Zistenia pána Rishikesho sú naozaj zaujímavé, keďže sa vďaka nemu po prvý krát preukázali výhody konzumovania čiernej čokolády za účelom dosahovania lepších výkonov," povedal. "Skutočnosť že začal s výskumom horkej čokolády ako vysokoškolský študent a teraz študuje danú problematiku aj na  postgraduálnej úrovni jasne poukazuje, akých úspechov naši študenti zameraní na športové vedy môžu dosiahnuť."

Medzitým docent športovej analýzy James Brouner - ktorý je vo svojom voľnom čase bežec ultra dlhých vzdialeností - povedal, že výskum tmavej čokolády by mohol naozaj ponúknuť konkrétne výhody pre vyznávačov vytrvalostných športov. 

"Z hľadiska výkonu, väčšia efektivita u športovca môže mať významné výhody pri vytrvalostných aktivitách s rovnomerne spotrebúvanou energiou." 

"S toľkými športovcami konzumujúcimi šťavu z červenej repy na dosiahnutie požadovaného efektu, ale sťažujúcimi sa na jej nie dobrú chuť, práve tmavá čokoláda by mohla mať obdobný efekt ale byť taktiež odpoveďou a riešením na problém chuti."  povedal doktor Spendiff. 

Pri vykonávaní činnosti na vytrvalostnej báze  je kľúčom byť čo najúspornejší v oblasti spotrebúvania energie za účelom zvýšeniu výkonu. Z našich výsledkov vyplynulo, že konzumácia tmavej čokolády pozmenila fyziologické reakcie účastníkov počas vykonávanej fyzickej aktivity a preto by mohla zvyšovať ich vytrvalostný výkon.

Zdroj: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/04/160419120151.htm

 

Autor:

MUDr. Richard Kozár MPH. 
MWM s.r.o., M.R.Štefánika 53, 960 01 Zvolen,
mail: info@mdiet.sk
 

Centrum Bratislava:

tel. č.: 0944 022 442

mail: info-ba@mdiet.sk
web: www.mdiet.sk

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Slovenskí žiaci sa prepadli ešte hlbšie

Výsledky slovenských školákov v testovaní PISA dlhodobo klesajú.

KOMENTÁRE

Hlúpneme. Kto a kedy to zastaví?

Výprask by si zaslúžili tí, ktorí zodpovedajú za nízku úroveň školstva.


Už ste čítali?