Súčasné odporúčania pokiaľ ide o príjem proteínov sa musia zmeniť

Autor: mdiet .sk | 27.5.2016 o 6:43 | Karma článku: 3,36 | Prečítané:  837x

Nové výskumné techniky pomáhajú odhaliť najlepšie spôsoby, ako konzumovať bielkoviny a na ich základe optimalizovať výsledky v oblasti zdravej výživy a pri redukcii hmotnosti.

Nový výskum založený na najmodernejších technických postupoch naznačuje, že odporúčania pre príjem bielkovín u zdravej populácie môžu byť nesprávne. V štúdii publikovanej v Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism, výskumníci dávajú dôraz na bielkoviny ako základnú súčasť zdravej výživy. Proteín pomáha ľuďom udržať pocit sýtosti po dlhšiu dobu, zachovať svalovú hmotu a v kombinácii s primeranou fyzickou aktivitou má potenciál slúžiť ako kľúčová živina pre dobré výsledky v oblasti zdravia.

Nie je to len o tom, koľko bielkovín jete, ale hlavne o tom aké typy bielkovín jete

article_photo (www.mdiet.sk)

Väčšina potravín bohatých na bielkoviny je tiež bohatých na vitamíny a minerály. Tento nový výskum naznačuje, že aj mierne množstvo vysoko kvalitných bielkovín v každom jedle môže ponúknuť účinnú stratégiu pre optimalizáciu syntézy svalových bielkovín a potenciálne chrániť svalovú hmotu.

"Úprava príjmu bielkovín na striedmejšiu úroveň predstavuje zmenu paradigmy  a celkový odklon od typického nešpecifického východiskového odporúčania veľkého a globálneho zvýšenia príjmu bielkovín pre to obyvateľstvo, ktoré sa  aktívne snaží zvýšiť alebo udržať svalovú hmotu a dobrú svalovú funkcionalitu" hovorí spoluautor štúdie, Dr. Rajavel Elango, vedec z Child & Family Research Institute v BC Children's Hospital a odborný asistent katedry pediatrie na  University of British Columbia.  "Je dôležité aby si či už  jednotlivci alebo aj zákonodarci boli vedomí pokrokov v oblasti technológie výskumu bielkovín, ktoré pomáhajú pri vytváraní výberu zdravej stravy."  

Odporúčania pre príjem bielkovín u zdravej populácie sú založené na výsledkoch starších a dnes už prekonaných technologických postupov. Súčasné odporúčania množstva a kvality bielkovín v strave nemusia byť dostačujúce k podpore optimálneho zdravia svalovej hmoty populácie a predovšetkým u starnúcej populácie, ktorá je náchylná k strate svalovej hmoty. Zverejnený výskum v Applied Physiology, Nutrition and Metabolism, poskytuje prehľad o aktuálnom vývoji v oblasti výskumu, ktorý je zameraný na definovanie požiadaviek objemu a kvality bielkovín v strave.

Proteín je však bezpochyby aj naďalej tou správnou voľbou pre správny manažment akéhokoľvek chudnutia

Podpora zdravej voľby bielkovín v kombinácii s fyzickou aktivitou je základným prístupom ako sa dá odstániť epidémia obezity v populácii. V manažmente chudnutia, adekvátne množstvo proteínov (samozrejme so zreteľom na zdravý celkový denný kalorický príjem) jasne preukázalo, že svalová hmota bola zachovaná a úbytok nastával iba pokiaľ ide o tuk.

Závery tejto štúdie sú obzvlášť dôležité, pretože tieto závery platia o celom životnom cykle človeka. 

Zdroj: 

  1. http://www.nrcresearchpress.com/doi/10.1139/apnm-2014-0530#.V0cz7iGKb88 
  2. https://www.sciencedaily.com/releases/2015/07/150722080644.htm

 

Autor:

MUDr. Richard Kozár MPH. 
MWM s.r.o., M.R.Štefánika 53, 960 01 Zvolen,
mail: info@mdiet.sk
 

Centrum Bratislava:

tel. č.: 0944 022 442

mail: info-ba@mdiet.sk
web: www.mdiet.sk

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Slovenskí žiaci sa prepadli ešte hlbšie

Výsledky slovenských školákov v testovaní PISA dlhodobo klesajú.

KOMENTÁRE

Hlúpneme. Kto a kedy to zastaví?

Výprask by si zaslúžili tí, ktorí zodpovedajú za nízku úroveň školstva.


Už ste čítali?