Horká čokoláda môže zabrániť problémom so srdcom u vysoko rizikových osôb

Autor: mdiet .sk | 16.6.2016 o 8:25 | Karma článku: 4,52 | Prečítané:  716x

Nová štúdia tvrdí, že každodenné konzumovanie horkej čokolády môže znížiť riziko kardiovaskulárnych príhod, ako sú infarkty a mŕtvice u ľudí s metabolickým syndrómom.

Metabolický syndróm je množina faktorov, ktoré zvyšujú riziko vzniku srdcových ochorení a cukrovky. Kardiovaskulárne choroby sú najčastejšou príčinou úmrtí na celom svete. Horká čokoláda (obsahujúca najmenej 60% kakaa) je bohatá na flavonoidy - ktoré sú známe tým že majú ochranný účinok na srdce  - toto bolo skúmané a preukázané zatiaľ len v krátkodobých štúdiách.

Takže tím vedcov z Melbourne, v Austrálii použil matematický model na predpovedanie účinkov dlhodobého dopadu konzumácie čokolády na zdravie a nákladovej efektívnosti dennej spotreby tmavej čokolády na vzorke 2013 ľudí, u ktorých už nastalo vysoké riziko srdcových ochorení.

Všetci účastníci mali vysoký krvný tlak a spĺňali kritériá pre metabolický syndróm, ale nemali ochorenie srdca alebo cukrovku a neboli na žiadnej terapii na zníženiu krvného tlaku.

Pri 100% dodržiavaní (najlepší scenár), vedci preukazujú, že každodenná konzumácia tmavej čokolády by mohla odvrátiť 70 nie-smrteľných a 15 smrteľných kardiovaskulárnych príhod na 10000 ľudí konzumujúcich tmavú čokoládu po dobu viac ako 10 rokov.

Dokonca aj keď by sa úroveň dodržiavania znížila na 80%, počet potenciálne odvrátených nefatálnych a fatálnych príhod  by bol na úrovni 55 a 10 z 10000 ľudí konzumujúcich tmavú čokoládu po dobu viac ako 10 rokov a teda tento prístup by stále mohol byť ešte považovaný za účinnú stratégiu v prevencii kardiovaskulárnych ochorení.

Finančný model tiež naznačil, že prevencia pomocou tmavej čokolády by mohla predstavovať nákladovo efektívne vynaložené prostriedky na osobu a rok aj vzhľadom na prostriedky použité na propagačné a vzdelávacie kampane alebo aj vzhľadom na možnosť priameho dotovanie konzumácie tmavej čokolády u vysoko rizikovej populácie. Autori zdôrazňujú, že iba nefatálne mŕtvice a nie-smrteľné infarkty boli hodnotené v danej analýze a potenciálne dopady na iné kardiovaskulárne príhody, ako je zlyhanie srdca napríklad je potrebné ešte overiť.

Tiež je dôležité, že tieto ochranné účinky boli preukázané len pri horkej čokoláde (aspoň 60 až 70% kakaa a so zníženým obsahom cukrov a tukov) a pokiaľ ide o mliečnu alebo bielu čokoládu tam pozitívne dopady preukázané neboli pravdepodobne kvôli faktu, že vyššie úrovne flavonoidov sa nachádzajú len v tmavej čokoláde.

Napriek tomu došli vedci k záveru, že efekt znižovania krvného tlaku a cholesterolu prostredníctvom obyčajnej horkej čokolády "môže predstavovať účinnú a nákladovo efektívnu stratégiu pre ľudí s metabolickým syndrómom (ale bez diabetu)."

Zdroj:

http://www.bmj.com/content/344/bmj.e3657

 

Autor:

MUDr. Richard Kozár MPH. 
MWM s.r.o., M.R.Štefánika 53, 960 01 Zvolen,
mail: info@mdiet.sk
 

Centrum Bratislava:

tel. č.: 0944 022 442

mail: info-ba@mdiet.sk
web: www.mdiet.sk

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Slovenskí žiaci sa prepadli ešte hlbšie

Výsledky slovenských školákov v testovaní PISA dlhodobo klesajú.

KOMENTÁRE

Hlúpneme. Kto a kedy to zastaví?

Výprask by si zaslúžili tí, ktorí zodpovedajú za nízku úroveň školstva.


Už ste čítali?