Vitamín C - nevyhnutný vitamín pre zdravie človeka

Autor: mdiet .sk | 23.11.2016 o 8:55 | Karma článku: 4,36 | Prečítané:  576x

Na rozdiel od mnohých cicavcov, si ľudský organizmus, nie je schopný vyrobiťvitamín C sám. Preto je nutné túto životu nevyhnutnú látku, prijímať v potrave. Aká je, ale história vitamínu C a jeho prínos pre naše zdravie?

Kyselina askorbová

Kyselina askorbová vzniká z derivátu glukózy, krvného cukru, pôsobením enzýmu gulonolakton-oxidázy. Vzhľadom k tomu, že tento enzým si človek nevie prirodzene sám vyprodukovať je kyselina askorbová vitamínom - látkou, ktorej prívod v potrave je pre zdravie nevyhnutný. Čo sa týka ostatných cicavcov sú dve kategórie, a to tí ktorí si enzým buď vedia vyprodukovať alebo tí, ktorí vitamín C nepotrebujú (niektoré netopiere, morčatá, primáti, niektoré vtáky a bezstavovce). Závažné je však to, že cicavce, ktoré vedia produkovať vitamín C robia ho produkujú v pečeni vo veľkom množstve, zhruba 0,5 g na kg telesnej váhy. To je príčinou jednej z najväčších "vitamínových" kontroverzií v lekárskej vede: zodpovedajú tieto dávky kyseliny askorbovej, ktoré potrebujeme na ochranu pred skorbutom skutočne optimálnej potrebe vitamínu pre naše zdravie? Dávky kyseliny askorbovej, ktoré by človek v potrave pri porovnaní s inými živočíchmi (kozami, ovcami) mal prijímať (aby dostal toľko, koľko si oni tvoria sami) sú niekoľko gramov alebo aj okolo 10 g denne ...

Strata schopnosti človeka si vytvárať vitamín C z glukózy

Na základe genetických rozborov pozostatkov ľudí žijúcich pred 10 000 rokmi sa zistilo, že mali ešte gény pre enzýmy transformujúcu glukózu na vitamín C. Prečo došlo k spomínanej strate, sa nevie, ale zrejme išlo o bežnú mutáciu, prostredníctvom ktorej sú vírusy schopné  sa meniť z roka na rok. Mutácie génov sú vcelku častým javom a vedú organizmus k neustálej zmene a premene, ktoré tvoria základ pre prežitie človeka v prírode. Nevnímajte teda stratu tvorby vitamínu C z vlastných zdrojov ako akýsi "defekt", ale ako evolučnú zmenu, na ktorú náš živočíšny druh reagoval tým, že vitamín C začal prijímať z potravy.

História vitamínu C

Skorbut (spôsobený nedostatkom vitamínu C) poznali vraj už antickí lekári, napr. Hippokrates, Plínius, Marcellus a iní. V Cézarových armádach bol skorbut pokladaný za neprekonateľného nepriateľa. Bol najväčšou pohromou moreplavcov 15. a 16. storočia (výpravy Magellanov, Vasca da Gamu, Krištofa Kolumba). Po stáročia bol však skorbut hrozbou aj pre obyvateľov miest a dokonca aj poľnohospodárskych krajov. Celokontinentálne sa šíriace epidémie ako dôsledky avitaminóz najrôznejších typov prebiehali úplne bez zábran najmä v čase hladomoru a stali sa príčinou strašného utrpenia obyvateľov rôznych krajín aj svetadielov. V druhej polovici 19. storočia napr. publikuje Jean-Baptista Dumas svoje pozorovania týkajúce sa nevyhnutných, vtedy ešte neidentifikovaných faktorov v mlieku. Hlad pri obliehaní Paríža totiž donútil obyvateľov mesta nahradiť mlieko pre deti akousi sladenou emulziou. Následkom tejto zámeny došlo k hromadnému umierania detí, hoci "saccharine emulsion" obsahovala všetko, čo vtedajšia veda považovala za potrebné pre život a pravdepodobne bola aj po iných stránkach zdravotne nezávadná. Nepretržitý výskyt skorbutu v Európe bol obmedzený až zavedením zemiakov ako jednej zo základných zložiek potravy obyvateľstva v 17. a 18. storočí.

Názov antiskorbuticky vitamín (od toho aj neskoršie názov kyselina a-askorbová) zaviedol Drummond až v roku 1920 a potom sa táto látka začala intenzívne študovať. Štruktúra kyseliny askorbovej bola objasnená v roku 1933 a v tom istom roku bola pripravená synteticky. Kto má najväčšiu zásluhu na objave vitamínu C je ťažké povedať, ale najčastejšie sa pripisuje Szent-Györgymu - maďarskému chemikovi.

Práce publikované v posledných dvoch desaťročiach ukázali, že rozsah pôsobnosti askorbovej kyseliny je ďaleko širšia ako prevencia skorbutu. Stále opodstatnenejším sa zdá byť žart odborníkov, že je ľahšie vymenovať metabolické pochody v ľudskom organizme, ktorých sa askorbová kyselina nezúčastňuje, než naopak. Askorbová kyselina môže priaznivo ovplyvňovať prenos nervových vzruchov, zasahuje do detoxikácie histamínu, radu farmák a cudzorodých látok v organizme, spolu s vitamínom E inhibuje tvorbu nitrosamínu, stimuluje imunitný systém organizmu, znižuje obsah cholesterolu v krvi a zúčastňuje sa aj biologických procesov, ktoré sa podieľajú na rezistenciu proti nádorovému bujneniu.

Názory odborníkov na odporúčanej dennej dávky kyseliny askorbovej sa rôznia, je však zaujímavé, že odporúčané množstvá javí s časom rastúcu tendenciu ...

Nevyhnutnosť vitamínu C pre človeka

Na rozdiel od mnohých cicavcov, si ľudský organizmus, ako sme už vyššie spomenuli, nie je schopný vyrobiť vitamín C sám. Preto je nutné túto životu nevyhnutnú látku, prijímať v potrave. Potrebujeme ju nevyhnutne preto, aby nám normálne fungovalo väzivo a tvoril sa v ňom dostatok kolagénu, aby sme netrpeli srdcovo-cievnymi ťažkosťami, poruchami hojenia rán, zníženou toleranciou stresu, narušenou funkciou imunity, zvýšenou vnímavosťou k bakteriálnym a vírusovým infekciám a ďalšími patologickými stavmi a jeho nedostatok okrem iného predstavuje rizikový faktor vzniku onkologických ochorení.

Zdroj:  

  1. http://www.vitamin-c-infuze.cz/
  2. http://ippm.sk/

Autor:

MUDr. Richard Kozár MPH. 
MWM s.r.o., M.R.Štefánika 53, 960 01 Zvolen,
mail: office@ippm.sk

Centrum Bratislava:

tel. č.: 0911 212 838

 

Efektívna a účinná metóda ako schudnúť pod lekárskym dohľadom - nízkokalorická proteínova diéta! Efektívna a účinná metóda ako schudnúť pod lekárskym dohľadom - nízkokalorická proteínova diéta! (www.mdiet.sk)

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Minúta po minúte: Bratislavu čaká tretí protikorupčný pochod

Organizátori na protikorupčný protest pozvali aj premiéra Roberta Fica.

PRIMÁR

Päťdesiatnici a stres: Po päťdesiatke začne stres zabíjať

Nikto nie je stavaný na to, aby prežíval dlhodobý stres.


Už ste čítali?