Alkohol a kalórie

Autor: mdiet .sk | 22.1.2017 o 16:39 | Karma článku: 3,87 | Prečítané:  898x

Bez ohľadu na to, ako tvrdo trénujeme a ako zdravo sa stravujeme, v určitom okamihu väčšina z nás musí čeliť otázke, ako pristupovať ku konzumácii alkoholu. 

Na rozdiel od potravín u ktorých si ešte vieme nejako ospravedlniť ich konzumáciu tým, že nie sú síce úplne zdravé no rozhodne pri občasnej konzumácii neuškodia, tak alkohol predstavuje spoločensky akceptovanú nezdravú výnimku o ktorej vieme, že by sme ju nemali konzumovať, no aj napriek tomu tak často robíme.

No dobrou správou je, že pokojne môžeme odložiť pocity viny a úzkosti ohľadom prípadného vykoľajenia nášho cvičebného a diétneho plánu kvôli alkoholu, pretože alkohol v skutočnosti nie je až taký zlý ako si väčšina z nás myslí.

Ako väčšina pevných látok alebo kvapalín, ktoré môžeme bezpečne požívať, tak aj alkohol môže zohrávať pozitívnu úlohu z pohľadu nášho výživového zdravia, nakoľko nám napomáha vytvárať rovnováhu v niektorých nutričných parametroch vďaka obsahu bioflavonoidov a dokonca nám môže napomáhať pri ochrane nášho kardiovaskulárneho zdravia.

Kalórie z alkoholu - dvojsečný meč

Nízkokalorické proteínové pivo vhodné do bielkovinových redukčných diét. Prvé pivo na Slovensku vhodné do bielkovinových ketogénnych diét.Nízkokalorické proteínové pivo vhodné do bielkovinových redukčných diét. Prvé pivo na Slovensku vhodné do bielkovinových ketogénnych diét. (www.mdiet.sk)

Mnohí ľudia si kladú otázku, či kalórie obsiahnuté v alkohole sú kalórie, ktoré majú reálny dopad na priberanie na váhe. Dôvod prečo táto otázka často u ľudí vyvstáva vyplýva zo skutočnosti, že mnoho ľudí pijúcich alkohol pravidelne a vo veľkých dávkach pôsobí skôr vychudnutým ako obéznym dojmom. Tu si ale musíme uvedomiť, že alkohol (čo je v podstate etanol - dve molekuly uhlíka naviazané na šesť molekúl vodíka a jednu molekulu kyslíka) predstavuje paradox v tom, ako ho spracúva naše telo, pretože naše telo na alkohol nazerá ako na neurotoxín a snaží sa ho skôr zbavovať ako ho tráviť.

Poďme sa ale teraz pozrieť na vedu ktorá je za týmto všetkým v pozadí. Ako sme si už povedali, tak alkohol sa netrávi ako ostatné potraviny. Ako náhle sa alkohol požije, putuje nadol pažerákom do žalúdka a tenkého čreva. Alkohol sa ale netrávi ako ostatné potraviny a putuje rovno do krvného riečiska. Asi 20 % konzumovaného alkoholu sa absorbuje v žalúdku a asi 80 % sa absorbuje v tenkom čreve. Vzhľadom na to, že sa alkohol metabolizuje v pečeni, môže opustiť telo už počas pomerne krátkeho časového intervalu v rozmedzí niekoľkých hodín. To, ako rýchlo alkohol telo opustí a aké účinky bude mať na jedinca je priamo závislé na viacerých faktoroch. Pre príklad, jedným z výrazných faktorov ovplyvňujúcich dopad alkoholu na jedinca je samotné množstvo alkoholu ktoré človek vypije a aké je toto množstvo alkoholu pomerovo veľké k objemu krvi v danom organizme, takže napríklad vyšší alebo väčší človek bude vždy potrebovať viac alkoholu, aby začal pociťovať jeho účinky, než človek nižší alebo menší, nakoľko obehový systém menšieho človeka jednoducho neobsahuje rovnaký objem kvapalín v tele v porovnaní s človekom vyšším alebo väčším.

Pretože telo nemá žiadny mechanizmus na uskladnenie alkoholu, zvyšovanie koncentrácie a celkovej akumulácie alkoholu je pre organizmus nebezpečné, musí sa preto alkohol v tele metabolizovať. No a to je práca, ktorá spadá výhradne do kompetencie pečene. Keď množstvo alkoholu v našej krvi neustále rastie pretože sme povedzme na párty a človek pije stále nové a nové drinky,  alkohol si skôr alebo neskôr nájde cestu do mozgu, kde nastane prekročenie krvno-mozgovej bariéry a alkohol začína mať postupne vplyv na centrum motorických funkcií a teda na celkovú telesnú koordináciu, ako aj na schopnosť uvažovania. Dopad alkoholu sa v tomto bode začne prejavovať stavom opitosti, ktorej znaky ako nezreteľná reč, zlá koordinácia, či neschopnosť správneho rozhodovania už všetci  dobre poznáme.    

Ak nie sme ťažkí pijani a ak len pomaličky popíjame pohárik či dva vína spoločne s jedlom, kalórie ktoré prijmeme, napríklad pri večeri z vína, sa jednoducho v našom tele spracúvajú a určite s nimi treba počítať v našom celkovom kalorickom príjme. Požívanie alkoholu jednoducho spúšťa príslušné bunkové procesy v tele a spúšťa tvorbu takzvaného adenosintrifosfátu (ATP), ktorý naše telo využíva ako energiu. Ak sme však ťažkí pijani a dávame si aj niekoľko pohárov vína každý deň, pečeň má spôsob, ako sa s tým vyrovnať prostredníctvom mikrozomálneho etanol oxidujúceho systému. Tento systém predstavuje proces, v ktorom sa alkohol prevádza na teplo, ktoré môže byť následne telom využité napríklad aj na takú základnú funkciu, akou je udržiavanie adekvátnej telesnej teploty.

Mikrozomálny etanol oxidujúci systém u ťažkých pijanov dokáže zaistiť efekt, že kalórie prijaté z alkoholu sa jednoducho nepočítajú. Možno čosi také znie skvelo, ale bohužiaľ sa na túto skutočnosť viaže jedna mimoriadne veľká nevýhoda. Keď sa pečeň orientuje na to, aby sa vyrovnávala s prívalom veľkého množstva alkoholu, tak sa bohužiaľ jej chemické zlúčeniny počas tohto procesu nevenujú iným toxínom v tele, ktoré sa zatiaľ postupne hromadia. Okrem toho, vysoká koncentrácia mikrozomálnych zlúčenín reaguje s inými zlúčeninami ktoré pochádzajú či už z jedla, tak aj s prostredia a výsledok je vznik chemických zlúčenín ktoré napádajú pečeň a spôsobujú cirhózu. Cirhóza pečene je závažné ochorenie s život skracujúcimi následkami, takže ak si niekto myslí, že požívanie veľkého množstva alkoholu je v poriadku pretože sa z neho nepriberá, tak sa strašne mýli.

Okrem toho, kalórie pochádzajúce z rôznych druhov alkoholických nápojov sú rôzne. Pohár suchého vína napríklad, bude obsahovať oveľa menej kalórií (aj keď s rovnakým obsahom alkoholu) ako pohár sladkého vína. Sladké víno je totiž obohatené o cukry, ktoré zvyšujú jeho kalorický obsah. Podobný rozdiel sa vzťahuje na, povedzme, sladovú whisky a alkoholický likér pričom samozrejme likér je oveľa, oveľa sladší.

Malé množstvá alkoholu sú dobré

Ako tomu často býva, umiernenosť je v skutočnosti viac, než len dobrý nápad. Existujú štúdie, ktoré poukazujú na fakt, že určité druhy alkoholu, ako napríklad červené víno, v prípade že je popíjané v menších dávkach a spoločne s  jedlom, majú priaznivý vplyv na kardiovaskulárne zdravie vďaka svojim silným antioxidačným vlastnostiam a vysokej koncentrácii fenolov (ktoré pomáhajú udržiavať zdravie hlavných tepien). Ďalšie štúdie tiež preukázali, že iné formy alkoholu (vrátane piva) sú skutočne dobré pre zníženie niečoho, čo sa nazýva metabolický syndróm. Metabolický syndróm je stav, ktorý  výrazne prispieva k rozvoju cukrovky 2. typu u dospelých a taktiež prispieva k vzniku srdcových chorôb či k vysokému krvnému tlaku.

Existujú dokonca štúdie, ktoré poukazujú na to, že nízko-alkoholické nápoje, ako napríklad pivo, môžu po ťažkom tréningu napomôcť telu doplniť elektrolyty rovnako dobre ako voda. Zistenie, ktoré zasa pochádza zo štúdie ktorá prebehla na univerzite v Granade v Španielsku naznačuje, že cukor, soľ a bublinky v pohári piva môžu významne napomôcť ľudskému telu oveľa rýchlejšie absorbovať tekutiny.

Mnohé štúdie z minulosti preukázali, že rozumné pitie malého množstva alkoholu denne môže znížiť riziko srdcového ochorenia, demencie, diabetu alebo Parkinsonovej choroby, zatiaľ čo zložky piva ktoré zahŕňajú sladový jačmeň, chmeľ alebo kvasnice sú bohatým zdrojom vitamínov a minerálov.

Jediná výnimka z tohto pravidla samozrejme prichádza s tehotenstvom, kde je nesmierne dôležité, aby sa matky počas obdobia tehotenstva úplne zdržali pitia alkoholu, nakoľko plod berie živiny z matkinej krvi a ako už bolo spomenuté, alkohol je vlastne neurotoxín. Dospelý zrelý nervový a cirkulačný systém sa s alkoholom dokáže vyrovnať, ale organizmus ktorý je vo vývoji na neurotoxíny nikdy nereaguje dobre.

Veľa alkoholu škodí

Ak pijeme veľa alkoholu na pravidelnej báze a to či už popíjame viac ako by sme mali každý deň, alebo popíjame len cez víkendy, ale doslova v extrémnych množstvách, tak po čase začneme negatívne ovplyvňovať zažívací systém v ústach (čo môže viesť k rakovine úst), prípadne začneme negatívne ovplyvňovať funkciu pečene (pečeň nám môže jednoducho po čase zlyhať) alebo obličiek (ktoré nám môžu tiež zlyhať). Porucha funkcie pečene vedie k nahromadeniu toxínov v krvi, ktoré ovplyvňujú funkciu buniek tak, že naše telo už nemôže efektívne spaľovať palivo a organizmus sa jednoducho zrúti.

Záver

Striedmosť je kľúčom, pokiaľ ide o správny prístup k alkoholu a jeho prípadné zahrnutie do nášho jedálnička. Nemusíte si robiť ťažkú hlavu z toho, ak si dáte kde tu pár pohárikov s priateľmi a dokonca ani drink po cvičení nemusí byť občas na škodu, ale pravidelné pitie alebo pitie síce nepravidelné ale o to intenzívnejšie je z dlhodobého hľadiska poriadne nebezpečné a je to zlozvyk, ktorého sa treba jednoducho zbaviť.

1: Pohár piva vám môže po ťažkom tréningu napomôcť s rehydratáciou tak isto rýchlo, ako pohár vody a to najmä v horúcom počasí.

2: Ľahké a občasné pitie s jedlom alebo s inými nealkoholickými nápojmi môže predstavovať prínos pre kardiovaskulárne zdravie, ale v takomto prípade sa kalórie z alkoholu do nášho celkového kalorického príjmu započítavajú.

3: Ťažkí pijani spracúvajú alkohol inak ako všetci ostatní, avšak zomierajú mladí z dôvodu obrovského množstva rôznych zdravotných komplikácií spojených s rastúcim množstvom hromadiacich sa  toxínov v ich tele a to z dôvodu narušených bunkových a pečeňových funkcií, alebo okrem iného aj endokrinných problémov, ktoré narušený systém má.

Ketogénna bielkovinová diéta m.diet je medicínsky podložená metóda zdravej redukcie hmotnosti na úkor tukového tkaniva. Je to jednoduchý, bezpečný, mimoriadne efektívny a rýchly spôsob znižovania nadváhy. Ketogénna bielkovinová diéta m.diet je medicínsky podložená metóda zdravej redukcie hmotnosti na úkor tukového tkaniva. Je to jednoduchý, bezpečný, mimoriadne efektívny a rýchly spôsob znižovania nadváhy. (www.mdiet.sk)

Autor:

MUDr. Richard Kozár MPH. 
MWM s.r.o., M.R.Štefánika 53, 960 01 Zvolen,
mail: info@mdiet.sk
 

Centrum Bratislava:

tel. č.: 0948 327 585

mail: info@mdiet.sk
web: www.mdiet.sk

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Zbrane zo Slovenska znovu zabíjali v zahraničí

Hoci sa medzinárodná operácia začala už v marci, slovenského predajcu zbraní doteraz nikto nekontaktoval.

DOMOV

Rok 1994: Keď sa valec Mečiar naplno rozbehol krajinou

Vladimíra Mečiara z postup premiéra dvakrát odvolali a vždy sa vrátil.

DOMOV

Dobré ráno: Slovensko sa stalo zbraňovým rajom pre teroristov

Zbrane zo Slovenska zásobujú mafiánov.


Už ste čítali?